top of page

Складування та утилізація сміття із кожним роком стає все більше не вирішуваним питанням. У розвинених країнах утворюється від 1 до 3 кг побутових відходів на одиницю населення в день, що складає десятки мільйонів тонн на рік.

Італія, Неаполь

Наскільки важливе це питання утилізації відходів, відчув на собі кожен, кому довелося рік тому під час італійської «сміттєвої кризи» побувати в Неаполі і його околицях. Після закриття декількох сміттєспалювальних заводів вулиці покрилися побутовим сміттям, і місцевим жителям довелося передавати його вогню самим. Місто наповнилося огидливим сморітом і їдким димом, значно збільшилася кількість щурів. Говорять, що насправді проблема виникла в цих краях вже давно, коли керівники регіону нелегально брали гроші за утилізацію сміття зі всієї Європи, а потім просто викидали його в навколишні ліси. 

Єгипет, Каїр

Цілий житловий квартал у підніжжя гори Мукаттам заповнений сміттям: величезними мішками завалені вулиці, двори і навіть дахи будинків. 

 

Чоловіки кварталу збирають сміття по всьому Каїру і звозять його до своїх будинків, щоб жінки і діти уручну розсортували смердючі відходи. Корисні складові - залізо, папір, пластик - вони потім здають в пункти переробки і отримують за це гроші. Харчові відходи відправляють на корм свиням, гній яких продається на добрива. Знаходять місцеві жителі застосування і викинутим тканинам, і старому одягу - зі всього цього районні кравчихи створюють нові наряди. Непотрібне сміття, що залишилося, спалюють безпосередньо на вулицях. Не дивлячись на жахливі умови, цей бізнес вважається дуже прибутковим. 

Індія, Бхаваніпатна

 

Деякі міста Індії цілком є одним великим сміттєвим звалищем. Жителі цієї країни звикли всі відходи кидати не в контейнери, а просто собі під ноги. Так, до великої помийної ями, що смердить, перетворилося місто Бхаваніпатна, і його влада вимушена була навіть оголосити про екологічну катастрофу. Але прибиральників в місті не вистачає, і велика частина відходів залишається на вулицях.

 

 

 

Сміття завойовує світ

Філіппіни, Манілі

 

 

На околиці існує величезне звалище, куди звозяться відходи мільйонного міста, а навколо живуть сотні людей, яким ця купа дає кошти для існування. Дев'ять років тому гора стала настільки високою, що в сезон дощів частина її відвалилась. Сміттєвий сель, що утворився, змів халупи бідняків. 37 чоловік загинули під купами вікидів, декілька десятків було поранено і пропали без вісті.

Тихий океан

 

Проте найбільше звалище сміття на планеті можна побачити зовсім не на суші. Умусор Тихому океані виявили величезну, декілька метрів в глибину, сміттєву пляму, що дрейфує. Пластикові пляшки, футбольні м'ячі, шприци, поліетиленові пакети, запальнички, дитячі іграшки - все це не може розкладатися і тому, викинуте з судів або з берега, збирається підводними течіями в одну величезну смугу сміття, яка за площею зараз вже удвічі перевищує континентальну частину США. Викидати в океан відходи люди не припиняють, а тому площа цього острова стрімко збільшується день від дня.

bottom of page