top of page
Проблема утилізації відходів є для України актуальною, оскільки країна виступає європейським лідером за кількістю відходів на душу населення. Водночас ситуація з їх утилізацією залишається на колишньому рівні. Неутилізоване сміття завдає шкоди екології, сміттєзвалища, де гниють сотні тонн непотребу, отруюють повітря, грунт.
 

Більшість офіційних звалищ в Україні переповнені, забруднюючи довкілля. Водночас ростут як гриби звалища стихійні - прямо у лісосмугах та полях. За деякими оцінками тільки централізованим збором та захороненнями охоплено тільки 36% від загальної кількості відходів. Решта 64% побутових відходів вивозиться стихійно!

Слід також зазначити, що офіційні сміттєзвалища в нашій державі не відповідають вимогам екологічно безпечного захоронення побутових відходів, а тому більшість з них не можна назвати полігоном твердих побутових відходів. Частина таких сміттєзвалищ входить у перелік екологічно небезпечних об"єктів. 

Проблема засміченості в Україні

Чому ми ці відходи не переробляємо?

Переробка не встигає за цими приблизно 70 мільйонами кубометрами різноманітного сміття, які щороку додаються до звалищних "засіків" країни. При цьому, за останні 20 років, та й до цього, Україна практично не переробляла відходи. Вона просто їх нахопичує на своїй території. 

 

 

На території України зосереджено 7,5% від площі чорноземних ґрунтів світу. У складі національного багатства України вартість земель, за аналоговими розрахунками спеціалістів складає 3,7 трильйона доларів США. Земельний фонд України характеризується наявністю високого біопродуктивного потенціалу, в його структурі переважають землі з родючими ґрунтами. 

 

 

Щороку, в Україні кількість та якість родючих ґрунтів знижується, в тому числі і за рахунок його механічного забруднення сміттям. При цьому, забруднення сміттям, відбувається надзвичайно високими темпами, щороку сміття захоплює додатково 4-5 тис кілометрів квадратних площі України!

bottom of page